Cookies ūüć™

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben.

Doorgaan naar content
Een moeder en haar kind lopen door een zonnig bos.

Hoe werkt het?

Aanmelden

Om in aanmerking te komen voor een uitje via Stichting Lutje Geluk, vragen we je om een account aan te maken op onze website. Dit helpt ons om een eerlijke administratie bij te houden. Alleen wij als bestuur weten wie je bent, en dat blijft ook zo.

We werken vanuit de volgende belangrijke uitgangspunten:

  1. Je mag als gezin zelf kiezen welk uitje jullie graag willen gaan ondernemen.

  2. Je blijft anoniem, niemand hoeft te weten dat jullie via onze stichting deelnemen.

  3. We betalen niet alleen het uitje zelf, maar ook reiskosten en wat lekkers om te eten & te drinken.

  4. We werken vanuit goed vertrouwen en referenties.

  5. We organiseren de uitjes meestal rondom de schoolvakanties. We hebben soms ook een wachtlijst. We houden je zo goed mogelijk op de hoogte van wanneer jij een dagje weg kan.

Goed om te weten:

  • We keren niet uit in geld, maar in natura. Je krijgt in principe dus tickets, wat lekkers te eten en te drinken tijdens het dagje weg en we vergoeden reiskosten.

  • We checken geen loonstroken of andere administratie. We gaan er van uit dat als je ons inschakelt, je dit ook echt nodig hebt.

  • We checken wel of je in de provincie Groningen woont. Helaas kunnen we (nog) geen uitjes organiseren voor gezinnen uit andere provincies.

Waarom kiezen we voor deze aanpak?

We kiezen er bewust voor om de financi√ęle situatie van gezinnen die zich aanmelden niet te controleren. Ook kiezen we heel bewust voor een open aanmelding en beperken we ons niet tot bijvoorbeeld gezinnen die bekend zijn bij de Voedselbank, of een Stadjerspas hebben. Dit doen we om meerdere redenen:

Samen als gezin iets ondernemen, dat is een klein geluk.
- Minke Haveman - voorzitter Stichting Lutje Geluk

Vertrouwen als uitgangspunt nemen, in plaats van wantrouwen, heeft ons altijd meer opgeleverd dan gekost. Natuurlijk bestaat er een kans dat gezinnen oneigenlijk gebruik maken van voorzieningen als er niet wordt gecontroleerd. Toch geloven wij dat het merendeel van de mensen die ons benadert, dat niet voor niets doet. En die enkeling die op onze kosten naar de bios gaat, terwijl dat best uit eigen zak betaald had kunnen worden, zit daar echt niet lekker.

Twee pinguins op een rots bij het water.

Daarnaast speelt mee dat het eigenlijk onmogelijk is goede criteria te bepalen. Wanneer is iemand financieel niet in staat een uitstapje te betalen? We kunnen naar een jaarinkomen vragen, maar dat kan een vertekend beeld opleveren. Er zijn mensen die goed verdienen, maar torenhoge schulden moeten afbetalen, bijvoorbeeld. De financi√ęle situatie van anderen vinden wij in beginsel een priv√©-aangelegenheid en de beoordeling daarvan niet aan ons.

En: wie zijn wij om te bepalen wie er hulp kan gebruiken of niet? Dat weten mensen zelf het best.

Mensen weten zelf ook het beste wat ze graag zouden willen doen. In veel gevallen weten trouwens vooral de kinderen wat ze graag willen doen :). Zo hoort het ook. We kiezen dus ook heel bewust voor een vrije keuze. Gezinnen mogen zelf kiezen welk uitstapje bij ze past. Ook daar hoeven we geen criteria aan te koppelen: de verzoeken zijn (soms meer dan) redelijk. Sommige gezinnen weten zelfs niet eens goed wat ze graag zouden willen doen, dan denken we graag mee.

We werken al vanaf de start van onze stichting op deze manier en dat bevalt uitstekend. Niet alleen ons, maar we kunnen ook aantonen dat onze werkwijze het vertrouwen van onze gezinnen in bredere zin vergroot. Lees er hier meer over (PDF).

Lees hier een artikel uit het Dagblad van het Noorden over Stichting Lutje Geluk.

Soms organiseren we ook extra acties, zoals in de zomer van 2022: